Sofi Tsingos: custom μηχανές από τη GT Moto

Η Sofi Tsingos ανακατασκευάζει μηχανές με πολύ μεράκι δημιουργώντας από την αρχή υπέροχα custom μοντέλα. Κάθε χρόνο δωρίζει τα κέρδη από μια εκ των μηχανών σε ερευνητικά ινστιτούτα που μελετούν εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου.

H Ελληνοαμερικανίδα Sofi Tsingos μεγάλωσε μέσα σε ένα συνεργείο και από νεαρή ηλικία έμαθε να αγαπάει τις μηχανές. Ασχολείται από μικρή με τις ανακατασκευές παλιότερων μοντέλων και πλέον κατασκευάζει με τη βοήθεια του πατέρα της πραγματικά αριστοτεχνήματα. Διαθέτει κάποιες από τις δημιουργίες της για φιλανθρωπικούς σκοπούς και έχει σχεδιάσει τη δικιά της σειρά ρουχισμού για αναβάτες.

Πώς και πότε ξεκίνησε η ασχολία σου με τις μηχανές;

Με μεγάλωσε ο πατέρας μου που μετανάστευσε εδώ από την Ελλάδα όταν ήταν νέος. Πάντα τον ενδιέφερε οτιδήποτε με τροχούς και κινητήρα. Είχε τη δική του εταιρεία επισκευών αεροσκαφών στο Texas και εκεί μεγάλωσα. Τη πρώτη φορά που ανέβηκα σε μηχανή φορούσα ακόμα πάνες. Με κόλλησε με ταινία πάνω στη μηχανή για να μην πέσω και ανεβήκαμε στη ράμπα των αεροσκαφών. Μου αγόρασε την πρώτη off-road μηχανή όταν ήμουν εννιά ετών. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να κατασκευάσετε τις δικές σας μηχανές;

Πήγα σε μια ειδική σχολή για να μάθω τα πάντα για τις Ducati. Αποφοίτησα πρώτη στη σχολή μου και ήμουν η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε. Βέβαια όταν ξεκίνησα να εργάζομαι συνήθως έκανα γραμματειακή δουλειά παρά αυτή του τεχνικού. Γι αυτό το λόγο παρακολούθησα κάποια μαθήματα συγκόλλησης και μορφοποίησης μετάλλων. Ήξερα από τις προηγούμενες σπουδές μου πως να δουλεύω με το σασί και την βαφή. Συγκέντρωσα όλες τις γνώσεις και άνοιξα το δικό μου μαγαζί στο οποίο ο πατέρας μου έφτιαχνε ό,τι ήθελα. Το έχουμε ονομάσει GT-Moto.

Τι είναι το #gtmotolady project;

 Κάθε χρόνο, μαζί με το πατέρα μου ανακατασκευάζουμε μια μηχανή την οποία πουλάμε σε δημοπρασία. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την πώληση τα δωρίζουμε για την έρευνα κατά του καρκίνου. Φέτος συνεργάστηκα για την ανακατασκευή με την Alicia Elfving, ιδιοκτήτρια του themotolady. Καταφέραμε να πάρουμε ως δωρεά μια μηχανή από την MV Agusta για να φτιάξουμε το δικό μας custom μοντέλο. Στο τέλος συγκεντρώσαμε 25.000$ για το νοσοκομείο παίδων St. Jude.

Πότε ξεκινήσατε να ανακατασκευάζετε μηχανές με σκοπό την δωρεά χρημάτων σε ινστιτούτα έρευνας κατά του καρκίνου;

Πριν από τέσσερα χρόνια ο πατέρας μου αποφάσισε να ανακατασκευάζει μια μηχανή κάθε χρόνο με αυτό το σκοπό. Ο ίδιος έχει νικήσει την επάρατη νόσο τρεις φορές και θέλει να συμβάλει στην έρευνα νέων μεθόδων για την καταπολέμηση της. Δυστυχώς δεν είχαμε καμία βοήθεια από τα καταστήματα που είχα δουλέψει στο παρελθόν, αλλά με βοηθούν όλοι οι φίλοι μου, οι γείτονες, οι κοινότητα μοτοσικλετιστών απ’ολο τον κόσμο παρέχοντας ανταλλακτικά, αγοράζοντας εισιτήρια και διαδίδοντας το μήνυμα. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Τους αποκαλώ η Μότο-οικογένεια μου και τους λατρεύω όλους.

Η πρώτη μηχανή που ανακατασκευάσαμε γι αυτό το σκοπό ήταν μια Honda CB450  του 1972. Συγκεντρώσαμε 16.000$. Η δεύτερη μηχανή ήταν μια ήδη ανακατασκευασμένη μηχανή που πωλήθηκε για 14.000$. Σε αυτό το project δεν βοηθήσαμε στο κομμάτι της ανακατασκευής, αλλά στην οργάνωση της δημοπρασίας. Η τρίτη ήταν η MV Agusta που πωλήθηκε για 25.000$.  

Ποια είναι η διαδικασία ανακατασκευής μια μηχανής;

Αρχικά πρέπει να ξέρουμε ποια θα είναι η χρήση της. Έπειτα συγκεντρώνουμε τα ανταλλακτικά και τα μέρη που θα χρειαστούν για την ανακατασκευή, ανάλογα με το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο πελάτης και ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται η μηχανή. Αποσυναρμολογούμε πλήρως το κινητήρα και στη συνέχεια τον ανακατασκευάζουμε. Κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο σκελετό και προσθέτουμε τις ανακατασκευασμένες αναρτήσεις και τροχούς.

Αφού έχουν γίνει η παραπάνω εργασίες βρισκόμαστε στην τελευταία ευθεία. Αυτό που έχει μείνει είναι η κατασκευή του ντεπόζιτου, των ηλεκτρολογικών συνδέσεων, η σέλα και η βαφή. Το τελευταίο βήμα είναι οι ρύθμιση του κινητήρα και η custom μηχανή είναι έτοιμη.

Πόσο καιρό κρατάει η ανακατασκευή μιας μηχανής;

Εξαρτάται από τη δουλειά που χρειάζεται κάθε μηχανή αλλά σε γενικές γραμμές η διαδικασία διαρκεί τρεις με πέντε μήνες, αν μπορούμε να δουλεύουμε κάθε μέρα μόνο σε ένα μοντέλο. Συνήθως έχουμε τρεις/τέσσερις μηχανές στο συνεργείο που τις δουλεύουμε παράλληλα.

φωτογραφίες: Sofi Tsingos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *