Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ασχολήθηκε με αυτόν τον χώρο αρκετά χρόνια. Η αγάπη της όμως για την μαγειρική, ιδιαίτερα την αναζήτηση νέων αλλά και πιο παραδοσιακών γεύσεων, τελικά την κέρδισε. Τον τελευταίο καιρό εργάζεται ως chef στο Bristol και συγχρόνως είναι διοργανώτρια ενός πρωτοποριακού προγράμματος που λειτουργεί με πολλή επιτυχία και ονομάζεται Karamouza Project.
Η «Karamouza» είναι μια, θα λέγαμε, pop-up ταβέρνα. Ένα νέο, ευέλικτο, επιχειρηματικό μοντέλο εστιατορίου που στήνεται για μια βραδιά, μέσα σε ένα ήδη υπάρχον εστιατόριο. Κάθε Karamouza event έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, συνδυάζεται με το μενού που προσφέρεται εκείνην την ημέρα και περιλαμβάνει εκτός του γεύματος διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως, αφήγηση και παιχνίδια εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα, την παράδοση και τον πολιτισμό.
Βασικός στόχος της Karamouza είναι να γνωρίσουν οι καλεσμένοι ελληνικές γεύσεις στο φαγητό, έτσι όπως τις απολαμβάνουμε εμείς στην Ελλάδα και να μάθουν περισσότερα για την ελληνική κουλτούρα και τους διάφορους τόπους μας. Απώτερος σκοπός είναι να εμπνευστούν ώστε να θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα και να γνωρίσουν και από κοντά την ελληνική φιλοξενία.
Πώς σκέφτηκες την ιδέα της Karamouza;
Η Karamouza ξεκίνησε ως ένα home supper club στο σπίτι μου στο Λονδίνο. Μια παρέα έξι ατόμων «έκλεινε τραπέζι» κι εγώ τους μαγείρευα ελληνικά φαγητά, έτσι όπως τα τρώμε κι εμείς στην Ελλάδα, γιουβέτσι, ψαρόσουπα αυγολέμονο, σπανακόπιτα, φάβα, γαρίδες σαγανάκι, ρεβυθάδα, μπουγάτσα κλπ. Άρεσε πολύ στον κόσμο και κάποια στιγμή το τραπέζι στο σαλόνι μου δεν μας χωρούσε πια.
Βρήκα λοιπόν ένα εστιατόριο όπου μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κουζίνα και ορισμένα τραπέζια για 40-50 άτομα. Με δύο φίλους μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε μια βραδιά με θέμα το ταξίδι του Οδυσσέα. Ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για συνταγές από τα αρχαία χρόνια και διάφορα υλικά που θα μπορούσαν να υπάρχουν τότε. Φτιάξαμε το μενού έτσι ώστε να έχει σχέση με την Οδύσσεια και τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της ενώ ένας από μας έγινε αφηγητής και διηγιόταν την ιστορία στους καλεσμένους, στον χρόνο που μεσολαβούσε καθώς άλλαζαν τα πιάτα στο μενού.
Δούλεψε πάρα πολύ καλά κι έτσι ακολούθησαν πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις με διάφορα θέματα όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Πολίτικη κουζίνα, τα βουνά της Ελλάδας, ο Διόνυσος και το κρασί… οι ιδέες είναι ατελείωτες!
Ποιες είναι οι αντιδράσεις και τα σχόλια που προσλαμβάνεις από το κοινό στο Bristol;
Βλέπω πως ο κόσμος έρχεται και ξανάρχεται και αντιλαμβάνομαι ότι μένει πολύ ευχαριστημένος.
Μίλησέ μας για τα μελλοντικά σου σχέδια σ’ αυτήν την επιχείρηση.
Φυσικά θέλουμε να οργανώσουμε περισσότερα events και αυτό απαιτεί πιο πολύ διάβασμα, σκληρή δουλειά, ένα γερό business plan και βλέπουμε.
Η Karamouza θα λειτουργεί μόνον για την Αγγλία ή έχεις βάλει στόχο και άλλες πόλεις της Ευρώπης ή και εκτός;
Σιγά σιγά! Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην Αγγλία, ας πάει καλά και θα σκεφτούμε την επέκτασή μας.
Τι θα έλεγες ότι σου λείπει από τη ζωή στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή;
Η οικογένεια, οι φίλοι μου, η θάλασσα, οι ντομάτες και οι κουτσομούρες!
Σαν Soferina δεν μπορώ παρά να σε ρωτήσω να μας περιγράψεις τη δική σου σχέση με το αυτοκίνητο.
Πάντα μου άρεσε η οδήγηση, ιδιαίτερα να βάζω μουσική και να χαλαρώνω οδηγώντας. Αν και στο Bristol περπατάω πολύ και χρησιμοποιώ το λεωφορείο στις καθημερινές μετακινήσεις μου, τα Σαββατοκύριακα παίρνουμε το αυτοκίνητο, πάμε στην εξοχή και είναι πολύ ωραία. Όλα είναι ανάποδα βέβαια εδώ απ’ ό,τι στην Ελλάδα, το τιμόνι δεξιά, οι λωρίδες, τα ρεύματα ανάποδα αλλά είναι κάτι που το συνηθίζεις.
Ποιες είναι οι πιο έντονες διαφορές που βλέπεις στη μετακίνηση στην Αγγλία σε σχέση με την Ελλάδα;
Νομίζω πως ο κόσμος εδώ χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο τα μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Τα λεωφορεία και το μετρό είναι βέβαια ακριβά αλλά υπάρχει μια συνέπεια και προπαντός ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ξέρεις πότε θα έρθει το επόμενο και σε πόση ώρα θα φτάσεις στον προορισμό σου. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και οι οδηγοί προσέχουν και σέβονται τους ποδηλάτες. Επίσης δεν παρκάρει ο καθένας όπου θελει, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί κι ο κόσμος τους σέβεται και τους τηρεί.
Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα και της ευχόμαστε πολλές επιτυχημένες μαγειρικές ιστορίες ακόμη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το project της, θα βρείτε πληροφορίες στην official ιστοσελίδα: www.karamouza.co.uk.
κείμενο: Μαριάννα Λαζαρίδου, φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου