Elektronio «Re-imagine your vehicle»

Με motto «Re-imagine your vehicle», η Άννα Χλιούρα και ο Παντελής Ζάρκος ίδρυσαν το Elektronio. Tο Elektronio είναι μια μοντέρνα επιχείρηση η οποία παράγει εξατομικευμένα για κάθε πελάτη το δικό του προσωπικό όχημα για το αστικό περιβάλλον. Η Άννα έχει αναλάβει το Επικοινωνιακό και το Τμήμα Μάρκετινγκ, ενώ ο Παντελής είναι ο σχεδιαστής και κατασκευαστής των ιδιαίτερων οχημάτων.

Τι είναι το Elektronio;

Το Elektronio είναι η εταιρία μας που ξεκίνησε το Μάιο. Είναι μια επιχειρηματική προσπάθεια όπου σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ηλεκτρικά ποδήλατα με ιδιαίτερη γεωμετρία και φιλοσοφία.

Πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα σας; 

Ξεκινήσαμε το Μάιο αλλά είχαμε σχετική εμπειρία από πριν. Είχαμε πάρει μέρος σε μια παλαιότερη προσπάθεια, αλλά αποφασίσαμε μαζί να ξεκινήσουμε από την αρχή βάση του ίδιου σκεπτικού και οράματος που έχουμε. Ο Παντελής ασχολείται εδώ και πέντε χρόνια με ιδιαίτερες κατασκευές.

Πώς λέγεται το μοντέλο σας και σε τι διαφέρει από τα άλλα ποδήλατα;

Το μοντέλο μας λέγεται Play και είναι  ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό ποδήλατο. Ανήκει στη κατηγορία των «tilting trikes», δηλαδή πλαγιάζει και στρίβει ταυτόχρονα και ανεξάρτητα. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον οδηγό και το κάνει πιο ευέλικτο από τα υπόλοιπα τρίτροχα. Είναι άνετο χάρη στην ειδική θέση οδήγησης αλλά και της ηλεκτρικής υποβοήθησης. Με την μικρότερη μπαταρία μπορεί να διανύσει 35 χλμ., αλλά επειδή τα ποδήλατα μας είναι custom made μπορούμε να βάλουμε και μεγαλύτερες μπαταρίες.

Ο σχεδιασμός έγινε με αυτό τον τρόπο μετά από μελέτη. Ο στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα όχημα αστικής μετακίνησης, μικρό, ευέλικτο, eco-friendly το οποίο να συνδυάζει και το στοιχείο της γυμναστικής. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε την κλειστή έκδοση και γι’ αυτό έχει τους δύο τροχούς μπροστά ώστε να είναι πιο αεροδυναμικό αλλά και οπτικά πιο όμορφο. Επίσης επειδή είναι custom made μπορούμε να έχουμε προσαρμόσιμους αποθηκευτικούς χώρους. Μπορούμε να προσαρμόσουμε παιδικό κάθισμα για ένα γονέα ή επιπλέον χώρους αποθήκευσης. Επιδέχεται πολλών τροποποιήσεων και αυτό το καθιστά ένα ευφυές εργαλείο για commuters, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ διασκεδαστικό.

Επίσης, στο Play έχουν περιληφθεί καινοτόμες ιδέες στη κατασκευή του.  Έχει ένα μηχανισμό με τον οποίο «κλειδώνει» για να είναι περισσότερο σταθερό και να μπορεί ο αναβάτης να το χρησιμοποιήσει όταν σταματήσει σε κάποιο φανάρι ή και για να το συνηθίσει αρχικά. Θέλουμε μελλοντικά να βελτιώσουμε το μοντέλο μας προσθέτοντας ένα επιπλέον σύστημα μέσω του οποίου ο αναβάτης θα μπορεί να χειρίζεται τα δεδομένα του ποδηλάτου. Το Play πληροί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τα ηλεκτρικά ποδήλατα: η ισχύς του κινητήρα περιορίζεται στα 250 watt, η υποβοήθηση σταματά στα 25χλ/ώρα, και διακόπτεται κατά την πέδηση ακαριαία η λειτουργία του κινητήρα ώστε να είναι πιο ασφαλές.

Πώς κατασκευάζεται το Play;

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο 60-63mm. Πολλά μέρη του ποδηλάτου κατασκευάζονται με φρέζα CNC για να επιτύχουμε ακρίβεια και ομοιομορφία στη κατασκευή. Το παρόν μοντέλο είναι κατασκευασμένο για αναβάτες ύψους από 1,55 έως 1,90 και βάρος έως 105 κιλά. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε εξατομικευμένα μοντέλα που να αντιστοιχούν σε άλλους σωματότυπους. Αρχικά, το σχεδιάζουμε στον υπολογιστή , το τεστάρουμε με πεπερασμένα στοιχεία σε διάφορες συνθήκες, κάνουμε τη στατική και δυναμική μελέτη και μετά μοντάρεται.

Επίσης, στο site μας διαθέτουμε την εφαρμογή «design your bicycle» όπου ο αγοραστής μπορεί να δοκιμάσει διάφορα χρώματα, περιφερειακά, μπαταρίες, καθρέπτες και πολλά άλλα extras και να το διαμορφώσει τόσο λειτουργικά όσο και εμφανισιακά. Τους επόμενους μήνες σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ένα portfolio καλλιτεχνών και σχεδιαστών για να φιλοτεχνούν στα καπάκια του Play και να του δώσουν μια μοναδική αισθητική νότα.

Πού έχει διακριθεί το Elektronio;

Έχουμε διακριθεί αρχικά στο διαγωνισμό «Red it up» της Marlboro Greece για start-ups και στο διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών του Anatolia School of Business. Πριν από ένα μήνα μας βράβευσε το επιχειρηματικό site του Car Business ως νέα ιδέα που συνεισφέρει στην καινοτομία. Ευελπιστούμε στο μέλλον να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς σχεδιασμού ποδηλάτου.

Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το Play πριν το αγοράσει;

Ασφαλώς, μπορούμε να κανονίσουμε ένα ραντεβού για δοκιμή και επίσης μπορούμε να τον βοηθήσουμε να εξοικειωθεί και να νοιώσει απόλυτα άνετος να το χρησιμοποιεί εφόσον θελήσει να προχωρήσει σε αγορά.

Τι είναι το Rubee Drive;

Στο Elektronio θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό, φιλικό χώρο. Προσφέρουμε πολλές custom υπηρεσίες και γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε και με άλλες καινοτόμες εταιρείες. Η Rubee είναι μια Αγγλική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά kit. Τα ηλεκτρικά kit μετατρέπουν τα συμβατικά ποδήλατα σε ηλεκτρικά. Το Rubee Driveδιαφέρει από τα υπόλοιπα kits που κυκλοφορούν στη αγορά γιατί είναι “all in one”, μπαταρία και κινητήρας είναι όλα σε ένα χώρο. Επίσης συνδέεται με το smart phone για να παρακολουθήσεις διάφορα δεδομένα όπως ταχύτητα, υποβοήθηση, μπαταρία και άλλα δεδομένα. Επίσης μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε διαφορετικά ποδήλατα με πολύ απλό τρόπο.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον, αλλά αρχικά θέλουμε να βελτιώσουμε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για να έχουμε καινούργιες προτάσεις και ταυτόχρονα να βελτιώνουμε την προηγούμενη. Να διευρύνουμε την ομάδα μας και να χτίζουμε καλές συνεργασίες, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών.

Το Play ανταποκρίνεται περισσότερο σε Soferines;  

Όχι υποχρεωτικά. Τραβάει την προσοχή και των δυο φύλων. Σίγουρα είναι πιο διαφορετικό και διασκεδαστικό από ένα συμβατικό ποδήλατο, αλλά ίσως συστήνεται περισσότερο σε γυναίκες γιατί δίνεται η δυνατότητα να κουβαλάνε περισσότερα πράγματα. Επίσης η ηλεκτρική υποβοήθηση βοηθάει να πηγαίνουμε πιο άνετα και ξεκούραστα στο προορισμό μας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθηση στην αγορά του ποδηλάτου. Έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ποδηλασία στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι πολύς κόσμος πήρε ποδήλατα τα τελευταία χρόνια αλλά τα χρησιμοποιούν για γυμναστική ή για να κάνουν τη βόλτα τους. Δεν έχει διαδοθεί το commuting στην Ελλάδα, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο σαν μέσο καθημερινής μετακίνησης. Σίγουρα δεν έχουμε τις καλύτερες υποδομές, αλλά το πρόβλημα είναι η νοοτροπία μας. Δεν σεβόμαστε το υπάρχον δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μπαίνουν μηχανάκια μέσα, παρκάρουν τα αυτοκίνητα και δεν υπάρχει οδική παιδεία. Το πρόβλημα είναι γενικό. Πρέπει να σεβόμαστε όλα τα οχήματα και να ακολουθούμε τον κώδικα.

κείμενο: Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.