Dromon Imionos: Ένα πολυμορφικό ποδήλατο με οικολογική άποψη

Στη Μυτιλήνη δημιουργήθηκε το ιδανικό καινοτόμο όχημα μετακίνησης παντός εδάφους, ένα πρωτότυπο ποδήλατο που μπορεί να συναγωνιστεί τη χρήση ενός αυτοκινήτου ή μιας μηχανής, το Cargo Fat-e-bike Ημίονος.

O Δημήτρης κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Σπούδασε πληροφορική στα Γιάννενα αλλά η μεγάλη αγάπη του ήταν πάντα η μηχανολογία και η αυτοκίνηση. Σπούδασε Automotive Engineering Design στο εξωτερικό και εργάστηκε για χρόνια σε γνωστές εταιρείες παγκοσμίου κύρους, όπως η Lotus, σαν μηχανικός megatronics και επίσης συμμετείχε σε κατασκευές άλλων πρωτότυπων οχημάτων, όπως το πρώτο Tesla. Eπιπλέον, εργάστηκε σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου συμμετείχε στην κατασκευή της μεγαλύτερης ανεμογεννήτριας του κόσμου (7MW). Μετά την επιστροφή του στη Λέσβο, πήρε την απόφαση να κατασκευάσει ένα πολυμορφικό ποδήλατο που θα συνδύαζε διαφορετικά στοιχεία και θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το αυτοκίνητο ή τη μηχανή. Και τα κατάφερε με το Cargo Fat e-bike Ημίονος.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την κατασκευή ποδηλάτων;

Δουλεύοντας στην αυτοκινητοβιομηχανία, την απομυθοποιείς. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι περισσότερο την κλιματική αλλαγή και  θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που ενεργητικά θα είχε όφελος στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Έτσι ήρθαν τα ποδήλατα. Η πρώτη μου πραγματική αγάπη ήταν το ποδήλατο. Ειδικά εδώ στο νησί υπήρξε το βασικό μεταφορικό μου μέσο σαν παιδί. Αργότερα όταν ήμουν στην Αγγλία, έφτιαξα ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο για προσωπική χρήση. Τότε συνειδητοποίησα ότι τα ποδήλατα και κατ’επέκταση τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν μια πάρα πολύ αποδοτική λύση για μετακίνηση σε αστικό περιβάλλον και όχι μόν

Έχετε φτάσει στην τελική μορφή με τον Ημίονο;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε στάδιο προπαραγωγής. Το ποδήλατο έχει τελειοποιηθεί τεχνικά, απλώς έχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες. Ένα τέτοιο χειροποίητο προϊόν, που είναι περιορισμένης παραγωγής, θέλει προσοχή στις λεπτομέρειες.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ημίονος;

Είναι ένα ιδανικό utility όχημα παντός εδάφους, οικολογικό, βιώσιμο, πρακτικό και οικονομικό. Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η βιομηχανία των ποδηλάτων, ήθελα να αναπτύξω κάτι που να είναι μοναδικό. Το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης είναι ο Ημίονος και βασίζεται σε τρεις άξονες. Θα λέγαμε ότι είναι ένα Cargo Fat e-bike και είναι ένα από τα ελάχιστα ποδήλατα που συνδυάζουν αυτά τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Cargo Bikes έχουν δυνατότητα μεταφοράς φορτίου. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται καθημερινώς, αντικαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις το αυτοκίνητο. Τα Fat Bikes χρησιμοποιούν πλατιά ελαστικά. Αυτά τα ποδήλατα αναπτύχθηκαν αρχικά από ανθρώπους που έκαναν ποδήλατο σε χιόνι και δίνουν δυνατότητα μετακίνησης σε μη στερεό έδαφος. Χάρη στη μεγάλη επιφάνεια του ελαστικού, το ποδήλατο έχει καλή κατανομή βάρους και πρόσφυση και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιφάνειες. Το τρίτο στοιχείο είναι η ηλεκτρική υποβοήθηση που δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεις υψηλά φορτία σε μεγάλες κλήσεις χωρίς κόπο.

Ποιο είναι το μέγιστο φορτίο που μπορεί να σηκώσει;

Το μέγιστο βάρος που μπορεί να τοποθετηθεί στη σχάρα είναι 110 kgs αλλά με το βάρος του αναβάτη φτάνουμε συνολικά τα 230 kgs. Αυτήν την περίοδο σχεδιάζουμε μια νέα σχάρα για να τοποθετούνται τα βάρη ισομοιρασμένα αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και ειδικό καρεκλάκι για παιδιά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άριστα σαν ένα τουριστικό όχημα για όλη την οικογένεια.

Πόση σημαντική είναι για την Λέσβο/Ελλάδα η κατασκευή τέτοιων καινοτόμων προϊόντων;

Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, τέτοιες προσπάθειες είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τη μαζική παραγωγή. Παρόλα αυτά, ένα προϊόν που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και έχει καλή ποιότητα, πιστεύω ότι θα βρει χώρο στην αγορά, αν όχι στην τοπική, τότε στην παγκόσμια. Αν υπάρχει διάθεση, η λύση βρίσκεται.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για διάθεση στην αγορά;

Υπάρχουν επαφές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Ημίονος είναι ένα custom προϊόν που δεν μπορεί ακόμα να το αγοράσει κάποιος ενδιαφερόμενος απευθείας, αλλά θα μπορεί να το δοκιμάσει και εν συνεχεία να το παραγγείλει. Οι περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί με μεγαλύτερη ευκολία είναι χώρες όπου είτε οι κλιματικές συνθήκες είτε η γεωμορφολογία του εδάφους επιβάλλουν τη χρήση οχημάτων που να μπορούν να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε πόλεις όσο και σε περιαστικές περιοχές. Φέτος θα παρουσιάσουμε τον Ημίονο σε δυο διεθνείς εκθέσεις ποδηλάτων και έχουμε βλέψεις για να το πάμε ακόμα πιο ψηλά.

Πώς έχει ανταποκριθεί το ελληνικό κοινό;

Μετά την αρχική παρουσίαση υπήρξε μια ξαφνική δημοσιότητα που δεν την επιδιώξαμε. Ίσως συνέβη γιατί αυτήν τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκη τις καλές ειδήσεις. Πιστεύω ότι στη χώρα μας ο Ημίονος θα μπορούσε να δουλέψει πολύ καλά σαν ένα όχημα οικοτουρισμού, καθώς ανοίγει πολλές νέες δυνατότητες. Η εμπειρία του να βρίσκεσαι σε επαφή με τη φύση, να συνδυάζεις συγχρόνως τις διακοπές σου με σπορ άθληση και προπάντων να χρησιμοποιείς έναν οικολογικό, σύγχρονο τρόπο γι’ αυτό, είναι κάτι το μοναδικό και ανεκτίμητο.

κείμενο: Κωσταντίνος Μιχαλέας, φωτογραφία: Dromon Imionos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.