Covid-19: Οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή οικονομικών Φέρντιναντ Ντουντενχόφερ, η παραγωγή αυτοκινήτων θα μειωθεί εφέτος 15% στη Γερμανία, 20% στην Κίνα, 25% στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και 30% στην Ιταλία που έχει πληγεί τα μέγιστα από τον κορονοϊό.

Το πρόβλημα δεν είναι το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής και η έλλειψη εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, αλλά η μειωμένη ζήτηση για καινούρια αυτοκίνητα, η οποία θα συνεχιστεί και μακροπρόθεσμα. 

Περισσότερες από 1.087.293 θέσεις απασχόλησης στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης επηρεάζονται από τη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτή την κατάσταση, αν προσθέσουμε και τα συνολικά 2,6 εκατομμύρια των άμεσα θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, τότε διαπιστώνουμε ότι το πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να είναι τεράστιο σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να υπάρξει επανεκκίνηση. Αν σε αυτά τα νούμερα προσθέσουμε και τη μεγάλη αλυσίδα εφοδιασμού και συντήρησης αυτών, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Μάλιστα ο καθηγητής Οικονομίας αναφέρει ως παράδειγμα την οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας σχεδόν μία δεκαετία μέχρι να επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα. Ο Ντουντενχόφερ προτείνει τη θέσπιση κινήτρων, όπως π.χ. την κατάργηση του ΦΠΑ στις τιμές πώλησης των καινούριων αυτοκινήτων, προκειμένου να παραμείνει ο κλάδος ζωντανός και να περιοριστεί ο αριθμός των απολύσεων.

Οι αντιδράσεις της αγοράς

Υπό αυτές τις συνθήκες η πτώση της αγοράς του αυτοκινήτου είναι αναπόφευκτη. Το ερώτημα είναι τι διαστάσεις θα έχει. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωστή μας Moody’s η μείωση αυτή τους προσεχείς μήνες θα είναι σημαντική, ειδικά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης προβλέπει, μάλιστα, ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 14% το 2020, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους η μείωση θα μπορούσε να φτάσει περίπου το 30%.

Η Moody’s όμως δεν έμεινε μόνο σε εκτιμήσεις, αλλά προχώρησε σε αυτό που ξέρει καλά να κάνει: ήδη υποβάθμισε την BMW, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με το καλύτερο πιστωτικό προφίλ να βρεθεί ένα επίπεδο κάτω, στο A2, ενώ ακολούθησε η Ford, που έπεσε στο Ba2, και οι Ιάπωνες. Έτσι, η Toyota, η οποία είχε το ισχυρότερο πιστωτικό προφίλ στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, βρέθηκε από το A1 στο Aa3, ενώ η Honda υποβαθμίστηκε στο A3 από το A2. Σημειώστε ότι General Motors, Daimler, Jaguar Land Rover, PSA Group, Renault, Volkswagen, Volvo Cars και McLaren Holdings βρίσκονται υπό επανεξέταση.

Οι αντιδράσεις κρατών και εταιρειών

Και ενώ στη Γαλλία ακούγονται σενάρια για κρατική στήριξη (αφού το κράτος κατέχει σημαντικό μερίδιο των μετοχών των PSA και Renault), ο επικεφαλής πωλήσεων της VW, Juergen Stackmann, δήλωσε ότι αναμένει «εξομάλυνση» της κατάστασης το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι παρόλο που ο κορωνοϊός δεν θα έχει εξαφανιστεί εντελώς μέχρι τότε, τα εργοστάσια θα πρέπει να ανοίξουν, αφού κατά τη γνώμη του η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα κλείσιμο που θα διαρκέσει περισσότερο

“Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει πρωτοφανή και σχεδόν άμεση διακοπή της ζήτησης το 2020”, δήλωσε η IHS Markit, οι προβλέψεις της οποίας χρησιμοποιούνται από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ίδια εταιρία, ο κορονοϊός είναι “ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και πολλά χρόνια” Φυσικά την εκτίμησή της αυτή δεν την βασίζει σε υποθέσεις, αλλά σε στοιχεία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο, οι παγκόσμιες πωλήσεις θα μειωθούν φέτος κατά περισσότερο από 12%.

Μια κάποια λύσις;

Ένα άμεσο και διόλου απίθανο σενάριο για τις περισσότερες φίρμες είναι η ταχεία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μεταξύ αυτών να δούμε τις εικονικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν η Mercedes-Benz, με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου να επαναπροσδιορίζει την μελλοντική επιβίωση μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, εν μέσω μιας εξίσου μελλοντικής κρίσης, όπως αυτής που δημιούργησε ταχύτατα η πανδημία του κορωνοϊού , πιάνοντας στον «ύπνο» τις περισσότερες φίρμες, παγκοσμίως.

κείμενο: Λευτέρης Κοσμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.