Ταξίδι στη Νότια Φινλανδία

Ταξίδι στη Σκανδιναβία

Ένας μοναδικός, αν και όχι και τόσο συνηθισμένος προορισμός, είναι η Νότια Φινλανδία. Βρίσκεται στην ανατολική Σκανδιναβία και πρόκειται για μια χώρα απαράμιλλης ομορφιάς. Από τα όμορφα και μοναδικά τοπία που θα συναντήσεις μόνο σε χώρες του Βορρά, μέχρι την ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων που θυμίζει πολύ την ελληνική.

Μετά από 3 ώρες πτήσης, προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι. Το Vantaa βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα και είναι ένα απίστευτα οργανωμένο αεροδρόμιο. Μόλις βγαίνεις από τον έλεγχο αποσκευών, δίπλα ακριβώς υπάρχει σταθμός τρένων και αστικών – υπεραστικών λεωφορείων. Εκεί μας περίμεναν οι υπεύθυνοι της εταιρείας Leasing για την παράδοση του SUV, άκρως απαραίτητου για μια χώρα με τόσο χιόνι και πάγο.

Από το Helsinki στο Mikeli, διαδρομή ανάμεσα σε παγωμένα δάση και λίμνες.

Πρώτος προορισμός μας το Μίκκελι, μια μικρή πόλη 231 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ελσίνκι. Εκεί θα επισκεπτόμασταν ένα μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αυθεντικά όπλα της εποχής και απεικονίσεις πεδίων μαχών. Η Φινλανδία είναι μια χώρα γεμάτη λίμνες και δάση. Πολλές πόλεις συνδέονται ακτοπλοϊκά μεταξύ τους όταν λιώσουν οι πάγοι και οι λίμνες. Η διαδρομή μας ήταν σύντομη και ο δρόμος καθαρός. Η φύση κοιμάται ακόμα τον Απρίλιο λόγω του πολικού ψύχους και όλα τα τοπία ήταν γκρίζα.

Από το Mikeli στο Pieksämäki, για βόλτα πάνω σε παγωμένη λίμνη.

Μετά την διανυκτέρευσή μας στο Μίκκελι και την επίσκεψη μας το επόμενο πρωί στο πολεμικό μουσείο, αναχωρήσαμε για τον δεύτερο προορισμό μας, το Πιεκσαμάκι. Εκεί είχαμε την τύχη να πάμε σε μια οργανωμένη εκδρομή πάνω σε δύο παγωμένες λίμνες και να δοκιμάσουμε κάποια παραδοσιακά εδέσματα με σολομό. Η πεζοπορία πάνω σε παγωμένες λίμνες ήταν κάτι το συγκλονιστικό, ειδικά εάν είσαι Έλληνας και βλέπεις χιόνι μερικές μέρες το χρόνο. Μετά το τέλος της πορείας, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σάουνα σαν γνήσιοι Φινλανδοί. Μετά από τόσο κρύο είναι ότι καλύτερο για να χαλαρώσει το σώμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, η σούπα σολομού για δείπνο, ήταν το αποκορύφωμα της ημέρας, καθότι χρειαζόμασταν δυνάμεις μετά από τόσο περπάτημα.

“Αιχμάλωτοι” στο μαγευτικό κάστρο της Savonlinna.

Τρίτος σταθμός ήταν η Σαβονλίννα. Μια πόλη χτισμένη σε ένα σύμπλεγμα νησιών μέσα σε μια λίμνη. Το αξιοθέατο της πόλης ήταν ένα κάστρο του 17ου αιώνα, μοναδικής αρχιτεκτονικής. Αφού περιηγηθήκαμε στο κάστρο, δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα που περιείχε κρέας από τάρανδο. Το τσουχτερό κρύο δεν σου επιτρέπει να φας ελαφριά φαγητά και όλη η κουζίνα των Φινλανδών είναι βασισμένη σε κρέατα και λιπαρά.

Επιστροφή και βόλτα στο Helsinki.

Τελευταίος σταθμός ήταν η επιστροφή οδικώς με το SUV και η παραμονή στο Ελσίνκι. Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της μέρας, λόγω της εποχής. Η νύχτα ξεκινούσε στις 12 παρά το βράδυ και ξεκινούσε να χαράζει πάλι στις 4 το πρωί. Αφού φτάσαμε στο Ελσίνκι, επισκεφθήκαμε τον Ορθόδοξο Ναό της πόλης, ο οποίος είναι μοναδικός σε αρχιτεκτονική και ρυθμό σε όλη την Ευρώπη. Έπειτα φάγαμε κάτι στα γρήγορα στο λιμάνι και συνεχίσαμε για την αγορά της πόλης. Αφού αγοράσαμε αναμνηστικά, ετοιμαστήκαμε για την νυχτερινή μας έξοδο.

κείμενο/ φωτογραφία: Παναγιώτης Παπαδήμας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.