Στις αποδράσεις τα καλύτερα συμβαίνουν τυχαία ή αυθόρμητα. Αν όμως κάποιος ή κάποια μπορεί να τα σχεδιάσει έτσι ώστε να φαίνονται τυχαία, τότε μπορούμε να συζητάμε για την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία. Φυσικά τα εκατοντάδες ταξιδιωτικά site και blogs, αποκρύπτουν επιμελώς τις στρατιές των βοηθών που είτε αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τον σχεδιασμό είτε το μεγαλύτερο μέρος του.
Τι συμβαίνει όμως όταν απλοί άνθρωποι, έχουν ανάγκη μια απόδραση από την καθημερινότητα; Υπάρχει κάποιος οδηγός επιβίωσης που θα τους βοηθήσει να σχεδιάσουν μια απόδραση;
Πόση ανάγκη έχουμε την απόδραση που θέλουμε να σχεδιάσουμε;
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού γίνεται πολλή κουβέντα για το lack of motivation στο life coaching. Στην περίπτωση μας καταστροφικότερο μπορεί να είναι το έλλειμμα έμπνευσης. Η ανάγκη της απόδρασης από κάτι, δίνει ένα λανθάνων αρνητικό πρόσημο στο “κάτι” και γεννά την ανάγκη μας να αποδράσουμε από αυτό. Όταν δεν έχουμε καλή διάθεση, υπονομεύουμε όλο το εγχείρημα. Η απόφαση για ένα ταξίδι είναι δέσμευση: θα περάσουμε υπέροχα no matter what
Μόνοι, ζευγάρι ή παρέα;
Μακριά από τοξικούς ανθρώπους και αταίριαστες παρέες. Καλό ακούγεται ε; Μήπως τελικά οι τοξικοί απαγορεύεται και να ταξιδέψουν; Όχι βέβαια; Άλλωστε κανείς ποτέ δεν λέει για τον εαυτό του “είμαι τοξικός”, προτιμά εκφράσεις όπως τελειομανής, μοναχικός κ.α.. Κανείς ποτέ δεν λέει για τον εαυτό του είμαι τσιγκούνης ή τεμπέλης, προτιμά να παραδίδει μαθήματα ζωής ή να μη γουστάρει. Επιλέξτε τον άνθρωπό σας ή την παρέα σας και ας προσπαθήσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας: Δεσμευόμαστε να περάσουμε καλά εμείς και η παρέα μας ό,τι και αν συμβεί.
Πόσες ημέρες έχουμε στη διάθεσή μας;
Πρακτικά τη μία διανυκτέρευση τη βαφτίσουμε διημεράκι, τις δύο διανυκτερεύσεις τριήμερο κ.ο.κ. Όταν έχουμε μία μέρα στη διάθεσή μας και εκείνη δίχως διανυκτέρευση τότε συνήθως μιλάμε για ημερήσιες αποδράσεις. Αν κάποιος διαθέτει μία διανυκτέρευση για έναν προορισμό και χρειάζεται 7 ώρες οδήγηση και άλλες 7 στην επιστροφή, τότε με κάποιο τρόπο καταδικάζει τον οδηγό σε υποχρεωτική υπνοθεραπεία στον τόπο προορισμού, τόσο που μάλλον δεν θα προλάβει να δει τίποτα!
Εκτυπώνοντας έναν χάρτη από το διαδίκτυο και σχεδιάζοντας έναν ομόκεντρο κύκλο με ακτίνα λ.χ. 50 χλμ από τη βάση μας, περιορίζουμε τις επιλογές μας και αναζητούμε προορισμούς που χωράνε στο διαθέσιμο χρόνο μας. Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με άλλες ανάγκες και άλλα γούστα. Αυτή είναι μια αλήθεια που δεν πρέπει καθόλου να μας απογοητεύει, αντιθέτως πρέπει να μας βάλει στη διαδικασία να ξέρουμε τι μας κάνει πιο χαρούμενους.
κείμενο/ φωτογραφία: Λευτέρης Κοσμίδης
