Πηνελόπη Συλλιγνάκη: Μια χημικός στον κόσμο της Jazz

Όταν μέσα από τη μουσική αισθάνεσαι την αυτοπραγμάτωση, λατρεύεις αυτό που βλέπεις και ακούς και θέλεις να το μοιραστείς και με άλλους, τότε σίγουρα μιλάμε για την Πηνελόπη Συλλιγνάκη, χημικό αλλά και μουσική παραγωγό που παρουσίασε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό εργαστήρι ιστορίας της Jazz

Την Κυριακή το απόγευμα βρεθήκαμε στον νέο χώρο της σχολής χορού Swing Academy, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μαζί με πολλά νέα παιδιά παρακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και  διαφορετικό project, ένα Workshop για την Ιστορία της Jazz με αφηγήτρια την Πηνελόπη Συλλιγνάκη.

Η Πηνελόπη είναι χημικός και παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη μουσική, στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Εμπνευσμένη από τα σόλο μουσικών στράφηκε προς μια μακρόχρονη εξερεύνηση του κόσμου της jazz. Παίζει μουσική ως DJ σε μαγαζιά και events στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο ραδιόφωνο συμμετείχε ως μουσικός παραγωγός μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες jazz εκπομπές που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τώρα την παρακολουθήσαμε σε αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον νέο εγχείρημα, ένα workshop που συνδυάζει αρμονικά τη θεωρία, τη μουσική αλλά και τον χορό.

Στον χρόνο που βρεθήκαμε στο βιοτεχνικό κτίριο της οδού Καθολικών, ταξιδέψαμε από τη Νέα Ορλεάνη και τους μαγευτικούς ρυθμούς που την κατέκλυζαν στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Νέα Υόρκη των 30ς και 40ς, με το Apollo Theatre και το Carnegie Hall, στο Chicago με την πιο σκοτεινή πλευρά του, μέχρι και την Ευρώπη, το Παρίσι και το Βέλγιο του Django Reinhardt, την άνθιση της Swing, το τέλος της αλλά και αργότερα την αναβίωση της και τη μετάλλαξή της σε πιο σύγχρονους ήχους.

Με την ευκαιρία του Jazz Workshop, συναντήσαμε την Πηνελόπη και συζητήσαμε μαζί της για ταξίδια, μετακινήσεις και σκέψεις για το μέλλον…

  • Σου αρέσουν τα ταξίδια; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου προορισμοί;

Τα λατρεύω! Πέρα από την ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα, αποτελούν  μεγάλη πηγή έμπνευσης. Γεμίζω την ψυχή μου εμπειρίες, εικόνες, ήχους, μυρωδιές. Γνωρίζοντας διάφορους πολιτισμούς, αντλώ δημιουργικά εφόδια. Αγαπημένος προορισμός είναι οποιοσδήποτε θα με τροφοδοτήσει με τα παραπάνω. Οι ημέρες και οι νύχτες στο Παρίσι, άνοιξη στην ιταλική ύπαιθρο, καλοκαίρι στη Βαρκελώνη.

  • Business or Pleasure; Ταξιδεύεις πολλές φορές για project και event, προτιμάς ένα ταξίδι που συνδυάζει και δουλειά ή πιστεύεις είναι καλύτερο να ξεχωρίζουν αυτά τα δύο;

Είναι ευτύχημα η δουλειά να σου προσφέρει ευκαιρίες για ταξίδια. Αν υπάρχει περιθώριο χρόνου, ο συνδυασμός πιστεύω είναι ιδανικός και αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Όταν δεν περισσεύει προσωπικός χρόνος, μένεις με μία γλυκόπικρη γεύση. Συνήθως αυτή είναι αρκετή να σε κάνει να επιστρέψεις στον προορισμό αυτό. Οπότε πάλι κερδισμένος βγαίνεις. Όταν όμως έχεις πραγματική ανάγκη να ξεφύγεις από τα πάντα, τότε καλό είναι να τη σεβαστείς.

  • Όταν δεν μπορείς να κάνεις ταξίδια τι είναι αυτό που μπορεί να σε ταξιδέψει έστω και νοητά; Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου;

Κατά κύριο λόγο η μουσική. Τόσο τοποθεσιακά όσο και συναισθηματικά. Με μεταφέρει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Συμβαίνει κάτι μαγικό πραγματικά. Παρόμοιο αποτέλεσμα μου προκαλεί ένα καλό Film Noir, ένα ντοκιμαντέρ για την Art Deco αισθητική, η βιογραφία ενός καλλιτέχνη, όπως και συζητήσεις με φίλους και γνωστούς πάνω σε αντίστοιχα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

κείμενο: Μαριάννα Λαζαρίδου, φωτογραφία Πηνελόπη Συλλιγνάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *