Οδηγός επιβίωσης τις εργάσιμες ημέρες του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι μια απαιτητική περίοδος. Οι υψηλές δοκιμασίες δοκιμάζουν το σώμα μας. Στην εργασία όμως δοκιμάζεται ανθεκτικότητά μας σε διανοητικό επίπεδο. Πως θα τα καταφέρουμε;

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Οι μέρες των διακοπών θα μας ανταμείψουν και με το παραπάνω. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού;

It’s all about IQ ?

Γίνεται πλέον ανοιχτά πολύς λόγος για τα στοιχεία του χαρακτήρα των ευτυχισμένων ανθρώπων. Εκεί που κάποτε “βασίλευε” ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης, ο γνωστός σε όλους δείκτης IQ, τώρα πια έχουν μαζευτεί πολλοί επίδοξοι μνηστήρες και απειλούν σοβαρά την πρωτοκαθεδρία του.

Συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από το βιβλίο του Daniel Goleman, Η συναισθηματική νοημοσύνη. Εξήγησε με απλό τρόπο τον ρόλο της ενσυναίσθησης στις ανθρώπινες σχέσεις και κατέληξε πως η ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αλλάζουν τον κόσμο.

Mindset

Εξηγήθηκε με κατανοητό τρόπο στο βιβλίο Mindset: The New Psychology of Success της Carol S. Dweck. Η θεωρία αυτή εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμαστε διανοητικά απέναντι σε μία κατάσταση. Καταλήγει στην ύπαρξη του growth και του fixed mindset.

Grit

(μτφ. σθένος), που αποτελεί την πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα, που κυκλοφορήθηκε για το ευρύ κοινό τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δεκαετούς έρευνας της ψυχολόγου Ann Lee Dackworth του Penn University. Στο βιβλίο της που κυκλοφορεί και μεταφρασμένο στα Ελληνικά με τον τίτλο Grit: The Power of Passion and Perseverance, γίνεται λόγος για τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα μας που μας βοηθούν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Το ταξίδι πέρα από τις απαντήσεις

Οι καλοκαιρινές μέρες πριν και μετά τις διακοπές, εκτός από τη σωματική δοκιμασία με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα σοκαριστικά aircondition σε καταστήματα και υπηρεσίες και τον υψηλό δείκτη δυσφορίας, αποτελούν μάλλον μια πιο απαιτητική διανοητική δοκιμασία.

Αναζητώντας απαντήσεις στον προβληματισμό που στάθηκε αφορμή για να γραφεί αυτό το άρθρο, βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε στις σελίδες τριών εκπληκτικών βιβλίων! Καταθέτουμε την εμπειρία μας αυτή και επιφυλασσόμαστε να ανακαλύψουμε και άλλες αποδράσεις με στυλ, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, πριν ή μετά τις ημέρες των διακοπών μας. #DriveInStyle

κείμενο/ φωτογραφία: Λευτέρης Κοσμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *