Μια επίσκεψη στη Χαϊντού

Το δάσος της Χαϊντούς είναι ένα πράσινο φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης. Γνωρίστε μια υπέροχη διαδρομή μέσα σε ρυάκια, ποτάμια, πυκνές και πανύψηλες οξιές και σημύδες

Όχι δεν είναι ηρωίδα σε κάποιο τουρκικό σήριαλ! Δάσος είναι και μάλιστα πυκνό και πανέμορφο! Ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα στην εξοχή! Να αποσυνδεθούμε από το ιντερνέτ και να συνδεθούμε και πάλι με τη μητέρα φύση. Πράσινο, καθαρός ουρανός, οξυγόνο και λίγη δροσιά… για να σφίξει το δέρμα και να νοιώσει ζωντανό το σώμα.

Η αλήθεια είναι ότι από την πόλη της Δράμας που μένουμε είναι πολλές οι επιλογές μας για φύση στα γρήγορα, αλλά για το δάσος της Χαϊντούς αξίζει να κάνει κανείς και λίγα χιλιόμετρα παραπάνω. Πρώτα από όλα, κλείνουμε δωμάτια για δύο μέχρι πέντε άτομα στον ξενώνα. Εννοούμε βέβαια διαμονή σε μικρά ξύλινα σπιτάκια, στο κέντρο του δάσους της Χαϊντούς. Μη φοβάσαι, δεν είναι σπαρτιάτικης διαβίωσης. Μέσα υπάρχει τζάκι και ηλεκτρικό καλοριφέρ για θέρμανση, εξοπλισμένη κουζίνα, κρεβάτια και μπάνιο με ζεστό νερό.

Το δάσος της Χαϊντούς ή αλλιώς Ερύμανθος είναι ένα πράσινο φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης. Είναι τμήμα της οροσειράς Κούλας στην Κεντρική Ροδόπη. Το Δασικό χωριό είναι κοντά στην ομώνυμη κορυφή Ερύμανθος, στο κέντρο του δάσους και από εκεί μπορείς να διακρίνεις την ψηλότερη κορυφή, το Γυφτόκαστρο, στα 1828 μέτρα. Μέσα στο δάσος ευδοκιμούν 3.130 είδη φυτών, τα οποία, προήλθαν αρχικά από το «κατέβασμα» των τελευταίων παγετώνων στη Νότια Ευρώπη, βρήκαν έδαφος και συνθήκες και έγιναν θησαυρός! Εκεί ζει και το Κόκκινο Ελάφι, το μεγαλύτερο φυτοφάγο της χώρας μας, όχι μόνο του φυσικά, αλλά παρέα με αρκούδες, ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους και πολλά σπάνια πτηνά.

Μαζεύεις λοιπόν την παρέα και τα μπαγκάζια σας… μην ξεχάσεις τη φωτογραφική μηχανή, θα σου χρειαστεί. Ξεκινάτε για Δράμα ή Ξάνθη και κάπου ανάμεσα στη διαδρομή Δράμας – Ξάνθης, στρίβεις για το χωριό Καρυόφυτο. Από εκεί φτάνεις στο ορεινό χωριό του Λειβαδίτη, στα 1300μ. υψόμετρο, έχει και εκεί ξενώνα αν θέλεις να μείνεις αλλά αξίζει το κόπο να ανέβεις λίγο ακόμα.

Σε 10 χιλιόμετρα θα φτάσεις στο Δασικό χωριό του Ερυμάνθου. Αν είναι χειμώνας μην το φοβηθείς, ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από χιόνια σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ωραία! Φτάσατε, κατεβήκατε, ξεπιαστήκατε από το ταξίδι, είδατε το ωραίο σας σπιτάκι και μπήκατε σε πειρασμό να ανάψετε το τζάκι. Το καταλαβαίνω… αλλά κοίτα πού είσαι, δεν έχει ξυπνήσει μέσα σου ο μικρός εξερευνητής;  Άσε τα πράγματα και το τζάκι για το βράδυ που κάνει ατμόσφαιρα και ξεκίνα, έχεις πολλά τριγύρω να δεις.

Πήγαινε μια βόλτα να θαυμάσεις το τοπίο και να νιώσεις τη γη και τη φύση, άκου τα νερά, έχει πολλά ρυάκια και ποτάμια κοντά. Μπορείς να φτάσεις στο Γυφτόκαστρο για μια πανοραμική άποψη της γύρω περιοχής. Θα ακολουθήσεις ένα μονοπάτι 4 χιλιομέτρων που θα σε οδηγήσει εκεί από το Δασικό χωριό.

Αν το ταξίδι σου γίνεται από την  Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, πήγαινε σίγουρα στον Καταρράκτη του Λειβαδίτη. Έχει αρκετό περπάτημα αλλά σε αποζημιώνει το τοπίο. Είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων και το μονοπάτι που σε οδηγεί εκεί περνάει μέσα από πυκνό δάσος οξιάς και σημύδας. Υπάρχουν σημεία που δε βλέπεις ούτε ουρανό από τα πυκνά δέντρα. Υπέροχη διαδρομή, και το καλοκαίρι κάνεις και τη βουτιά σου στα παγωμένα νερά, αν έχεις γερά νεύρα!

Επόμενη εξόρμηση το Διατηρητέο Μνημείο της φύσης. Έχει ονομαστεί έτσι, γιατί αποτελείται από αδιατάρακτες συστάδες οξιάς. Με λίγα λόγια είναι μια προστατευόμενη περιοχή, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ένα πλούσιο δάσος με πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες και υπεραιωνόβιες οξιές που φτάνουν μέχρι και 30 μέτρα σε ύψος.

Αν διαθέτεις τετρακίνηση στο αυτοκίνητό σου, μπορείς να κάνεις μια υπέροχη βόλτα στο δίκτυο των δασόδρομων που υπάρχουν στην περιοχή. Μπορείς να ρωτήσεις τους ανθρώπους στο εστιατόριο για περισσότερες λεπτομέρειες. Εννοείται πως υπάρχει και εστιατόριο στην περιοχή και μάλιστα με παραδοσιακές τοπικές γεύσεις και υλικά από τη γύρω περιοχή. Γιατί η φύση ανοίγει την όρεξη!

Αν είσαι τύπος της κατασκήνωσης και ο καιρός το ευνοεί υπάρχει και χώρος που μπορείς να στήσεις τη σκηνούλα σου για μια πιο φυσική εμπειρία!

Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις φορώντας τα ορειβατικά σου μποτάκια και την καλή αθλητική σου διάθεση! Υπάρχουν βέβαια και εναλλακτικές εξορμήσεις.

Για αρχή, μπαίνεις στο άνετο αυτοκίνητό σου, κοιτάς τον χάρτη και αποφασίζεις τη διαδρομή. Ακόμα και για τα συμβατικά αυτοκίνητα υπάρχουν πολλές διαδρομές τριγύρω που μπορεί κανείς να έχει απολαυστική θέα στο βουνό, το δάσος αλλά και τον ποταμό Νέστο. Ειδικά από τη θέση «Θέα» του οικισμού Ίμερα Ξάνθης, μπορείς να δεις τους «μαιανδρισμούς» του Νέστου. Ένα κομμάτι της διαδρομής του δηλαδή με πολλούς ελιγμούς, μέσα από τους οποίους ο γυαλιστερός ποταμός ανοίγει τον δρόμο του ανάμεσα από τα βουνά.

Αν έχεις διάθεση για κάτι λίγο πιο μακρινό, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Απομακρυσμένα χωριά, απλωμένα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Περίπου είκοσι στον αριθμό και κατά βάση με Πομάκους κάτοικους. Το μεγαλύτερο είναι ο Εχίνος, το κεφαλοχώρι, με 3.000 κατοίκους και μετά η Σμίνθη, η Μύκη και πολλά ακόμα μικρά, διάσπαρτα χωριά. Μια αποκομμένη περιοχή της ελληνικής επαρχίας με φυσικό τοπίο που αξίζει να δεις. Μην περιμένεις τουριστικές υποδομές όμως ένα καλό φαγητό θα το βρεις σε κάποιο από τα ταβερνάκια που υπάρχουν στα χωριά. Ο Εχίνος απέχει από την πόλη της Ξάνθης 26 χιλιόμετρα αλλά με πολλές στροφές το ταξίδι είναι αργό…  αλλά δε βιαζόμαστε, είπαμε κάνουμε εξόρμηση!

Και κάπως έτσι πήγες εκδρομή, γυμνάστηκες, ανέπνευσες καθαρό οξυγόνο, είδες καινούρια μέρη, χόρτασες φύση αλλά και φαγητό και γύρισες σπίτι σου γεμάτος όρεξη για περισσότερο. Ε! Τι κάθεσαι; Άνοιξε το χάρτη και διάλεξε τον  επόμενο προορισμό σου… Κάτι που δε λείπει από την Ελλάδα είναι σίγουρα μέρη για να εξερευνήσεις!

Καλό ταξίδι λοιπόν και προσοχή με τις στροφές, μην ξυπνάει ο ραλίστας μέσα σας, γιατί κάποιοι δεν τις αντέχουν ιδιαίτερα!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δασικό Χωριό, μπείτε στο: http://www.forestvillage.gr/

κείμενο: Δήμητρα Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *