Κλασικές ρέπλικες Porsche δια χειρός Ελλήνων

Οι κλασσικές ρέπλικες Porsche της Replicar Hellas φτιάχνονται στην Κατερίνη και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Πόσο μεγάλη φήμη έχουν αποκτήσει τελευταία οι ρέπλίκες Porsche που κατασκευάζονται στην Ελλάδα πολλοί το γνωρίζουν και δίκαια. Είναι το πρώτο προϊόν αυθεντικής παραγωγής στη χώρα μας, μια σοβαρή και αξιόλογη προσπάθεια, επιτέλους made in Greece.

Η Replicar Hellas, η εταιρεία που  παράγει τις κλασικές ρέπλικες της Porsche είναι μοναδική στην Ελλάδα. Αν και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της κατασκευής πιστών αντιγράφων, μόλις πριν από λίγους μήνες κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη άδεια για κυκλοφορία των προϊόντων της στη χώρα μας. Τα μοντέλα της είναι όλα χειροποίητα και το κυριότερο χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στο εξωτερικό.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν και εμείς με τη Soferina, ένα ωραίο ανοιξιάτικο πρωινό, τις εγκαταστάσεις της Replicar Hellas στην Κατερίνη για να δούμε από κοντά την πρωτότυπη αυτή ιδέα. Συνομιλήσαμε με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας, κ. Ιωάννη Νάτσο και εντυπωσιαστήκαμε με την παραγωγή και τη φινέτσα των αυτοκινήτων.

Μέχρι πρότινος τα οχήματά σας δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν  στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε ποιες ήταν οι δυσκολίες και τι άλλαξε εν τω μεταξύ;

Για να βγάλει η εταιρεία μας έγκριση έπρεπε να περάσει το νομοσχέδιο που περιλάμβανε πολλές κατηγορίες τροποποιήσεων, το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2015. Στη συνέχεια έπρεπε να συνεργαστούμε με κάποιον φορέα ελέγχου που θα μπορούσε να μας δώσει την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών standards που περιλαμβάνει έλεγχο φρένων, ασφάλειας και εκπομπών ρύπων. Αυτός ήταν ο πρώτος σκόπελος. Αφού καταθέσαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ανακαλύψαμε πως υπήρχαν κάποια κενά στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα δεν διευκρινιζόταν ο τρόπος που θα πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Τα καταφέραμε όμως, χάρη σε μια εγκύκλιο που περιλάμβανε δεδομένα που αφορούσαν περιπτώσεις όπως η δικιά μας. 

Πότε ξεκίνησε την παραγωγή η RCH και για ποιο λόγο ασχοληθήκατε με ρεπλίκες και όχι με νέα μοντέλα;

Ο κ. Ηλίας Γαγανέλης εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Γερμανία ως φανοποιός με ειδίκευση στην κατασκευή εξατομικευμένων body kits. Αφού γύρισε στην Ελλάδα και άνοιξε τη δική του επιχείρηση, αποφάσισε να κατασκευάσει ρεπλίκες. Τα Porsche 356 και 550 είναι διάσημα μοντέλα και μπορούν να κατασκευαστούν οι ρεπλίκες τους αρκετά εύκολα καθώς βασίζονται πάνω στον «σκαραβαίο».  Εισήγαγε λοιπόν πολυεστερικά σώματα και αρχικά κατασκεύασε το 356 Speedster, που έβγαινε μόνο στην Καλιφόρνια και ήταν αρκετά σπάνιο.

Πώς κατασκευάζονται τα οχήματα της Replicar Hellas (RCH);

Αρχικά παίρνουμε το σασί από παλιούς σκαραβαίους. Ελέγχουμε το σασί για τυχόν φθορές και αλλάζουμε κάποια τμήματα με καινούρια,  όπως για παράδειγμα αντικαθιστούμε το πάτωμα. Σε πολλές περιπτώσεις κρατάμε μόνον το πίσω μέρος του σασί όπου στηρίζεται ο κινητήρας και το υπόλοιπο προστίθεται. Τα συστήματα ανάρτησης και διεύθυνσης είναι τελείως καινούρια. Στη συνέχεια ανακατασκευάζουμε τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων. Τα αμαξώματα είναι κατασκευασμένα από ενισχυμένο πολυεστέρα που διαμορφώνεται στις εγκαταστάσεις μας στην Κατερίνη. Τίποτα δεν είναι έτοιμο, γι αυτό και κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από τις εγκαταστάσεις μας είναι διαφορετικό.

Από τι κυβισμό ξεκινάνε τα μοντέλα σας;

Εξαρτάται από τον τύπο του κινητήρα που εγκαθιστούμε. Ξεκινάμε από 1600cc και μπορούμε να φτάσουμε έως 2900cc Turbo. Αντίστοιχα μεταβάλλεται η ιπποδύναμη που ξεκινάει από 44hp και ανεβαίνει ανάλογα με τον κινητήρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε αυτό το κομμάτι και εξαρτάται από τις προτιμήσεις του αγοραστή.

Πόσα οχήματα μπορεί να παράγει η μονάδα τον χρόνο;

Δουλεύουμε μόνο κατά παραγγελία το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει stock αυτοκινήτων. Εκτιμούμε ότι μπορούμε να παράγουμε 20 οχήματα το χρόνο. Το κάθε όχημά μας παίρνει γύρω στους 7 μήνες για να το κατασκευάσουμε πλήρως αλλά έχουμε την δυνατότητα να εργαζόμαστε σε πολλά μοντέλα ταυτόχρονα.

Πόσα άτομα απασχολεί η εταιρεία;

Αυτή τη στιγμή είμαστε 10 άτομα. 

Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα όλες οι μεγάλες εταιρείες να έχουν έδρα την Αθήνα. Εσείς γιατί επιλέξατε την Κατερίνη;

Είχαμε πολλές προτάσεις για να μεταφερθούμε στην Αθήνα αλλά όταν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ο κ. Γαγανέλης εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη και αποφάσισε να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα εδώ.

Μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος πελάτης να κάνει test drive;

Ναι, ασφαλώς. Αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο αυτοκίνητο μπορεί να μας επισκεφτεί και να το δοκιμάσει.

Πόσο κοστίζει ένα αυτοκίνητό σας;

Αυτό εξαρτάται από τον κυβισμό και το τι θέλει ο πελάτης να έχει πάνω. Οι επιλογές της εξατομίκευσης είναι πάρα πολλές. Έχουν να κάνουν με τον κινητήρα, την ιπποδύναμη, το χρώμα, την επένδυση της καμπίνας και  τον κλιματισμό. Μια βασική έκδοση 1600cc κυμαίνεται στις 40.000 €. Πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτά τα οχήματα είναι ρεπλίκες αυτοκινήτων του ’60 και δεν είχαν τότε πολλά εξαρτήματα που έχουν τα σημερινά, όπως το air condition.

Τι ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων της Replicar Hellas(RCH);

Ό,τι ισχύει για τα μοντέλα του 2016. Δεν ισχύει η παλιά ημερομηνία του σκαραβαίου αν και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας. Ένα μοντέλο της RCH 1600cc θα πληρώσει τα αντίστοιχα τέλη που θα πληρώσει και ένα οποιοδήποτε μοντέλο άλλης εταιρείας.

Πού γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις των αυτοκινήτων της RCH;

Η χώρα που δείχνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα οχήματά μας είναι η Γερμανία. Επίσης έχουμε πουλήσει οχήματα στην Αυστρία, Ιταλία, Αγγλία και έχουμε στείλει και στην Ουρουγουάη. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχουμε πουλήσει μόνο ένα αυτοκίνητο αλλά μέχρι πρότινος το θέμα ήταν ιδιαίτερα γραφειοκρατικό. Μπορούσαμε και πριν να πουλήσουμε αυτοκίνητα αλλά θα έπρεπε να κυκλοφορούν με ξένες πινακίδες.

Πώς βλέπετε το μέλλον στην RCH;

Οι στόχοι μας είναι πολλοί. Αρχικά θέλουμε να βελτιωθεί η παραγωγή μας. Να κατασκευάζονται τα οχήματα πιο αποδοτικά και γρήγορα. Ένας άλλος στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα εξολοκλήρου δικό μας όχημα που θα είναι ένα Beach Buggy. Βέβαια το μελετάμε ακόμα και πριν προχωρήσουμε θέλουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι.

 

κείμενο/ φωτρογραφία: Κωνσταντίνος Μιχαλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *