Ηλεκτροκίνητα πατίνια και scooters: Μόδα, ευχή ή κατάρα;

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ιδρύθηκε η εταιρεία ηλεκτροκίνητων scooters Bird, (αξίας 118 εκατομμυρίων δολαρίων), που δημιούργησε ένα φαινόμενο στο Λος Άντζελες. Τώρα θέλει να κατακτήσει τον κόσμο!

Κάπως έτσι ξεκίνησε το όνειρο

Ήταν ένα συνηθισμένο Καλιφορνέζικο απόγευμα Σαββάτου, πλήθος ανθρώπων άλλοι με αμάνικα και σαγιονάρες, άλλοι με καλοκαιρινά και άλλοι με επαγγελματικά κοστούμια εργασίας. Μετακινούνται από τον ποδηλατόδρομο κατά μήκος της παραλίας στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, σε μαύρα μαύρα ηλεκτρικά σκούτερ.

Κάθε λεπτό, βιαστικοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλλου, έρχονται και φεύγουν με τον ίδιο τρόπο! Κάπως έτσι μας συστήθηκε η Bird, η νέα καυτή startup και πρωτοπόρος στη βιομηχανία ride sharing.

Το Bird, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017, είναι μια εταιρία κοινόχρηστων  ηλεκτρικών σκούτερ που επιτρέπει σε άτομα άνω των 18 ετών με έγκυρη άδεια οδήγησης και πιστωτική κάρτα να νοικιάσουν σκούτερ για $ 1, συν 15 λεπτά ανά λεπτό.

“Τα ηλεκτρικά σκούτερ “Birds”, έχουν ως στόχο να παρέχουν ένα φτηνό εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς και να διευκολύνουν την κυκλοφορία”, λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Travis VanderZanden, με θητεία ως εκτελεστικός διευθυντής σε Lyft και Uber.

Καινοτομία που ξεπερνά τη φαντασία

Με την πρώτη ματιά, τα ηλεκτρικά σκούτερ μπορεί να μοιάζουν με hi tech αστείο, αλλά η εταιρεία έχει γίνει ένα φαινόμενο στη νότια Καλιφόρνια, καθώς οι χρήστες κατέγραψαν πάνω από μισό εκατομμύριο βόλτες.

Η Bird ανακοίνωσε ότι προσέλκυσε στον τρίτο γύρο χρηματοδότησης 100εκ δολάρια, (Valor Equity Partners, Index Ventures, είχαν προηγηθεί επενδυτές όπως Craft Ventures και η Goldcrest). Έχοντας καταγράψει ήδη στον πρώτο γύρο χρηματοδότηση αξίας 15εκ. δολαρίων (με επενδυτές όπως οι Tusk Ventures και Upfront Ventures). Ενώ η εκκίνηση αξίας 3εκ. δολαρίων έγινε από τους φίλους και την οικογένεια της Bird.

Φυσικά, το Bird δεν είναι μόνο στο χώρο του scooter. Τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές απαριθμήσαμε πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο Bird, Lime, Skip, Scoot, & Spin

Στη Θεσσαλονίκη γνωρίσαμε το εγχείρημα της time sharing μετακίνησης, με τα ηλεκτρικά πατίνια Lime-S. Η εταιρεία LimeBike, μια εταιρεία με ποδήλατα χωρίς σταθμούς παρκαρίσματος ή φόρτισης, ξεκίνησε το δικό της ηλεκτρικό σκούτερ, που ονομάζεται Lime-S, τον Φεβρουάριο του 2018, στην Ουάσινγκτον D.C., στο Σαν Ντιέγκο και το Σαν Φρανσίσκο.

Πώς να οδηγήσετε ένα ηλεκτρικό πατίνι

Πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή, (σε κάποιες εταιρείες πρέπει να ανεβάσετε μια φωτογραφία της άδειας και της πιστωτικής σας κάρτας) να ανοίξετε το χάρτη και να βρείτε το πλησιέστερο σκούτερ.

Μόλις βρείτε ένα, σαρώστε τον κώδικα QR στο τιμόνι του και ξεκινήστε τη βόλτα σας. Τα σκούτερ είναι απεριόριστα και μπορούν να παραμείνουν οπουδήποτε. Αντί να βρούμε ένα μέρος όπως κάποιες εταιρείες που προσφέρουν κοινόχρηστα ποδήλατα, μπορείτε να αφήσετε στο πεζοδρόμιο, αρκεί να μην εμποδίζει.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας δεν θα ενεργοποιηθεί χωρίς να ενεργοποιηθεί με την εφαρμογή, πράγμα που βοηθά στην αποτροπή  της κλοπής.

Μήπως το όνειρο γίνεται εφιάλτης;

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία Bird δεν ζήτησε ούτε έλαβε άδεια για να παρκάρει στα πεζοδρόμια της πόλης, πριν ξεκινήσει. Μια μέρα το περασμένο Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι ξύπνησαν και βρήκαν ένα στόλο ηλεκτρικών σκούτερ τοποθετημένο σε πεζοδρόμια σε όλη την πόλη.

“Λίγο μετά την εξάπλωση, οι άνθρωποι τους οδήγησαν παράνομα στο πεζοδρόμιο και οι έφηβοι προκάλεσαν το χάος με την οδήγηση σκούτερ σε διαδοχικά και χωρίς υπακοή στους νόμους περί κυκλοφορίας”, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της πόλης Anuj Gupta.

Την εκπληκτική παρουσίαση ακολούθησαν αντιδράσεις από την τοπική κυβέρνηση και την κοινότητα: Η εταιρεία διέθετε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη λειτουργία της, αλλά δεν ζήτησε άδεια από κανέναν για να σταθμεύσει τα σκούτερ του στο πεζοδρόμιο.

«Αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε σε μια γκρίζα περιοχή»

Ο VanderZanden λέει ότι δεν έλαβαν άδεια πριν από την επίσημη παρουσίαση, επειδή εξέτασαν εκ των προτέρων τις επιλογές αδειοδότησης και θεώρησαν ότι το Bird δεν εντάσσεται σε καμία από τις κατηγορίες. «Αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε σε μια γκρίζα περιοχή». Ωστόσο, η πόλη δεν συμφώνησε με τη θεωρία της γκρίζας περιοχής του. Ούτε οι αξιωματούχοι των πόλεων εκτιμούν τον τρόπο με τον οποίο το Bird ξεκίνησε χωρίς να συναντηθεί πρώτα για να συζητήσει τα σχέδια του.

Από Σεπτέμβριο που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν κατατεθεί εννέα αγωγές κατηγορώντας την Bird οτι λειτουργούν παράνομα χωρίς άδειες ή έγκριση της πόλης.

Η δικαστική διένεξη έληξε μόνον όταν η Bird συμφώνησε να πληρώσει 300.000 δολάρια, καθώς και την υποχρέωση να διεξάγει διαφημιστικές εκστρατείες δημόσιας ασφάλειας. Τώρα, η εταιρεία δίνει δωρεάν κράνη σε κάθε χρήστη που θα το ζητήσει μέσα από την εφαρμογή.

Και οι χρήστες στο στόχαστρο

Οι αναβάτες των electric scooter της “Bird” έχουν επίσης πρόβλημα. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 10ης Μαρτίου 2018. Η τροχαία και η δημοτική αστυνομία της Santa Monica αναφέρουν περισσότερα από 500 περιστατικά που αφορούν ηλεκτρικά σκούτερ, για τα οπόία έχουν εκδώσει 273 κλήσεις. Έχουν σημειωθεί εννέα ατυχήματα, μεταξύ των οποίων ένα σοβαρό δυστύχημα, όπου ένας αναβάτης παραβίασε πινακίδα stop και χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο.

Η κοινωνία φάνηκε απροετοίμαστη

Το φαινόμενο electric scooters ή Lime όπως τα γνωρίσαμε στη Θεσσαλονίκη, παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό: μια ενδιάμεση κατηγορία light scooter την οποία δεν είχε προβλέψει ο νομοθέτης, όπως τα skateboard για παράδειγμα, που όμως κινείται με ταχύτητες που φτάνουν τα 20Km / h.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πατέντα ηλεκτροκινητήρα που έχει μειώσει αισθητά το κόστος παραγωγής, για ένα νέο πολιτισμό, μια ιδιοφυή κουλτούρα μετακίνησης που βασίζεται στη χρονοχρέωση ανάλογα με τη χρήση και όχι στην ιδιοκτησία, δηλαδή στην αγορά του μέσου μετακίνησης ή για άλλη μία μόδα που θα ξεφουσκώσει;

Ατυχήματα και σεβασμός

Τα ατυχήματα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν είναι λίγα. Η ανεξέλεγκτη κίνηση με ηλεκτροκίνητα scooters σε πεζοδρόμια, δρόμους και ποδηλατοδρόμους, δίχως στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Η έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χώρο, με τα scooters παρκαρισμένα στα πλέον απίθανα μέρη, αποτελούν τα πρώτα σοβαρά αρνητικά συμπτώματα από τη δική μας εμπειρία σαν πόλη.

Ευχόμαστε οι χρήστες να προστατέψουν τον εαυτό τους και την πόλη μας, οι οδηγοί να είναι περισσότερο υποψιασμένοι, η δημοτική αρχή και η Τροχαία να πλαισιώσουν με αυστηρούς νόμους τη χρήση τους και να απομένει μόνο να απολαύσουμε μια νέα επανάσταση στις μετακινήσεις! #DriveInStyle

κείμενο/ φωτογραφία: Λευτέρης Κοσμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *