Αυτοκίνητο και υψηλή γαστρονομία

Η Soferina από το ξεκίνημά της ανέπτυξε μια αποκλειστική συνεργασία με το αγαπημένο food blog  Lena’s Fusion Cooking. H επιλογή μας αυτή αναγνωρίζεται πλέον ως παγκόσμια τάση. Με παρακαταθήκη την απίθανη ιστορία των αδελφών Michelin, η Soferina αναζητά το στυλ. Από το ταξίδι, το αυτοκίνητο και την οδήγηση, μέχρι το ταξίδεμα μέσα από γεύσεις και αρώματα επιλέγοντας συνταγές ή εστιατόρια με άποψη. Οι χορηγίες από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι γαστρονομικές εκθέσεις, τα βραβεία και εκδόσεις του ειδικού τύπου γίνονται συνοδηγοί κατά περίπτωση.

Πως μια εταιρεία ελαστικών θέσπισε βραβείο γαστρονομίας;

Η ιστορία ξεκινά το 1900 όταν δύο αδέρφια που ήταν παραγωγοί ελαστικών, ο André  και Édouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο οδηγό κυρίως για χρήση από Γάλλους αυτοκινητιστές. Εκείνη την εποχή υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία. Ο οδηγός Michelin είχε ως στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για αυτοκίνητα, και ως εκ τούτου για τα ελαστικά αυτοκινήτων.

Τα αδέλφια Michelin τύπωσαν περί τα 35.000 αντίτυπα με δωρεάν χρήσιμες πληροφορίες για τους αυτοκινητιστές, όπως χάρτες, οδηγίες για την επισκευή και αλλαγή ελαστικών. Στη συνέχει απροστέθηκαν λίστες με μηχανικούς αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και πρατήρια βενζίνης. Το 1904 οι αδελφοί δημοσίευσαν ένα παρόμοιο οδηγό στο Βέλγιο.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Το 1936 καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή των βραβείων Michelin: Ένα αστέρι: Στο εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του. Δύο αστέρια: Άριστη μαγειρική, άξιζε την επίσκεψη. Τρία αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, άξιζε το ταξίδι.

Οι «ελεγκτές» της Michelin επισκέπτονται τα εστιατόρια ανώνυμα και δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Πολλά από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν έχουν συναντήσει ποτέ έστω και έναν από αυτούς. Μάλιστα, οι «ελεγκτές» δεν αποκαλύπτουν την επαγγελματική τους ταυτότητα, ακόμη και στους γονείς τους. Γιατί μία εταιρεία ελαστικών να δημοσιεύει τον οδηγό Michelin;

Η Ακαδημαϊκή έρευνα εξηγεί το φαινόμενο Michelin

Σύμφωνα με τη Natalie Mizik, Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η αξία στην υλοποίηση μιας διαφημιστικής προσπάθειας έγκειται στη σύνδεση της βασικής δραστηριότητας, με την αντίληψη ότι “αυτή είναι η εταιρεία”.

Και γι ‘αυτό οι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Michelin, καθώς και οι νεότερες υπηρεσίες GPS, έχουν σημαντική αξία για τη Michelin, εταιρεία που συνδέεται με τεχνογνωσία ταξιδιού. “Αγοράζετε ένα ελαστικό κάθε δύο χρόνια, οπότε η εγγύτητά σας με το εμπορικό σήμα δεν είναι τόσο συχνή, ενώ οι ταξιδιωτικοί μας οδηγοί εκδίδονται μια φορά το χρόνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τακτικά. Είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να αλληλεπιδράσει ο κόσμος με το brand name Michelin”.

Ο κ. Vicky Lane, Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, θεωρεί τους οδηγούς της Michelin ως ένα πρωτοποριακό παράδειγμα μάρκετινγκ περιεχομένου. Ο εκπρόσωπος του Οδηγού Michelin για τη Βόρεια Αμερική Τ. Fouladpour τονίζει: “Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι μας λένε Δεν ήξερα ότι είναι η ίδια εταιρεία“.[2]

Ελληνική πραγματικότητα: Το παράδειγμα της VOLVO

Η Volvo Car Hellas έμπρακτα στηρίζει τις κορυφαίες εκδηλώσεις της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Η αρχή έγινε με τη χορηγία των Χρυσών Σκούφων, του παλαιότερου θεσμού γαστρονομικών βραβείων στην Ελλάδα. Με την υποστήριξη από τη Volvo του Safka, του πρώτου εστιατορίου σκανδιναβικής κουζίνας στη χώρα, κορυφώθηκε με τη συνεργασία με το βραβευμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η διακριτική παρουσία της Volvo στο Sani Gourmet Festival.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, η υψηλή γαστρονομία έχει ξεφύγει από το περιοριστικό πλαίσιο της εστίασης και έχει αναδειχθεί σε στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού, στενά συνδεδεμένη με αυτό που αποκαλούμε μοντέρνα πολυτέλεια. Σε αυτό το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο, η Volvo Car Hellas συνειδητά υποστηρίζει τις πιο σπουδαίες εκδηλώσεις υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα[3].

Target group ή Life style;

Η Volvo, ως μάρκα, απευθύνεται σε μοντέρνους ανθρώπους, με υψηλή αισθητική, στους οποίους η γαστρονομική απόλαυση κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους. Είτε αυτή εκφράζεται μέσα από ένα μοναδικά εμπνευσμένο μενού με επιτηδευμένες πρώτες ύλες, είτε αναζητείται σε ένα εστιατόριο της περιφέρειας, όπου ο τοπικός σεφ δημιουργεί σπουδαία πιάτα με «ταπεινά» υλικά της ευρύτερης περιοχής του, με την αξία της δημιουργίας, σε κάθε περίπτωση, να παραμένει κορυφαία.

Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, η γαστρονομία έχει ξεφύγει από το περιοριστικό πλαίσιο της εστίασης και έχει αναδειχθεί σε μία νέα τάση, στενά συνδεδεμένη με αυτό που αποκαλούμε ευ ζην. Μεγάλο μέρος των πελατών που επιλέγουν τα μοντέλα της Volvo έχουν τη γαστρονομία ψηλά στη λίστα με τα ενδιαφέροντά τους[4]!

Η Volvo, μέσα από την εμπλοκή της στην εγχώρια υψηλή γαστρονομία αναδεικνύει δύο κυρίαρχα στοιχεία του σουηδικού brand, τη μοντέρνα πολυτέλεια και τη σκανδιναβική φιλοσοφία ζωής. Δίνεται πλέον ιδιαίτερη έμφαση στη γνησιότητα και την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών. Τα εξαιρετικά υλικά, το εκλεπτυσμένο σύγχρονο design σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι αυτά που βαραίνουν σήμερα περισσότερο από ποτέ στην προτίμηση των αγοραστών πολυτελών αυτοκινήτων ή πολυτελών προϊόντων γενικότερα.

Αυθεντία η αυθεντικότητα;

Η Soferina τολμά μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, να είναι μια γυναίκα που της αρέσει το αυτοκίνητό της, της αρέσει να οδηγεί, να κάνει ταξίδια, το καλό φαγητό αλλά πάντοτε…  με στύλ. Τολμήστε κι εσείς να μας στείλετε τις εμπειρίες σας από βόλτες ή ταξίδια με το αυτοκίνητο. Να μας στείλετε και τις συνταγές σας! Εμείς δουλεύουμε ήδη την ιδέα όλες οι συνταγές που θα μας στείλετε να συμμετέχουν αυτόματα στα Soferina’s Cooking Awards. Μια γιορτή για τις γυναίκες οδηγούς, που θα μας ταξιδέψουν με τις γεύσεις τους.

κείμενο/ φωτογραφία: Λευτέρης Κοσμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *