Αλληλογραφία: Οι στροφές στο αυτοκίνητο

Οι στροφές στο αυτοκίνητο, τι είναι και πώς μπορούν να μας φανούν χρήσιμες 
 Αγαπητή Soferina,
 Θα σου φανεί ίσως λίγο περίεργη σαν  ερώτηση, αλλά μιας και υπάρχει η δυνατότητα σκέφτηκα να στην στείλω.  Είμαι σχετικά νέα οδηγός (3 χρόνια περίπου) και πριν λίγο καιρό άρχισα  να οδηγώ σε καθημερινή βάση. Ακούω πολύ συχνά φίλους μου να μιλούν για  ‘στροφές’. Σε πόσες στροφές οδηγούν, σε πόσες στροφές επιταχύνουν κτλ.  Θα μπορούσες να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα; Τι  ακριβώς είναι οι στροφές; Μπορώ να χρησιμοποιώ το στροφόμετρο ώστε να  βελτιώσω κάπως την οδήγησή μου;
 Ευχαριστώ, Γιώτα, Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Γιώτα,

Η ερώτησή σου δεν είναι καθόλου περίεργη, αρκεί βέβαια να επισημάνουμε πως λέγοντας «στροφές» αναφερόμαστε στις στροφές λειτουργίας του κινητήρα. Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το στροφόμετρο προς όφελός σου, το οποίο σε πληροφορεί ανά πάσα στιγμή για τις στροφές ανά λεπτό (rpm – rounds per minute) με τις οποίες λειτουργεί ο κινητήρας σου και πιο συγκεκριμένα τις περιστροφές ανά λεπτό του στροφαλοφόρου άξονα.

Αυτό που έχεις να κάνεις ώστε να πετύχεις οικονομία στην οδήγησή σου, αλλά και να μην κινείσαι υπερβολικά αργά, είναι να αλλάζεις ταχύτητα σε τέτοιες στροφές ώστε να παραμένει η λειτουργία του κινητήρα στο φάσμα στροφών κατά το οποίο αυτός αποδίδει τη μέγιστη ροπή. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του κινητήρα σου (βενζίνη – πετρέλαιο, ατμοσφαιρικός ή turbo) καθώς σε άλλες στροφές αποδίδει ένας βενζινοκινητήρας τη μέγιστη ροπή του και σε άλλες ένας πετρελαιοκινητήρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες βενζίνης αποδίδουν τη μέγιστη ροπή στο φάσμα των 2.500 rpm έως και 4.500 rpm (συνήθως), ενώ ένας πετρελαιοκινητήρας αισθητά πιο χαμηλά, δηλαδή από τις 1.800 έως τις 3.000 rpm. Φυσικά και το ανώτερο όριο περιστροφής διαφέρει από κινητήρα σε κινητήρα με τους diesel να στροφάρουν το πολύ έως τις 5.000 και τους βενζινοκινητήρες έως τις 6.000 ή σε sport αυτοκίνητα και έως και τις 9.000 rpm.

Το ίδιο ισχύει και για τη μέγιστη ισχύ η οποία σε έναν κινητήρα diesel αποδίδεται γύρω στις 4.000 rpm ενώ σε έναν κινητήρα βενζίνης συνήθως στις 5.500 έως τις 6.500 rpm (πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις πολύ σπορ αυτοκινήτων). Οι σύγχρονοι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες βενζίνης συνδυάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά λειτουργίας αποδίδοντας πολύ καλά από τις 1.800 έως και τις 6.000 rpm.  Αν πάλι οδηγείς αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, όλα τα παραπάνω δεν θα σε απασχολούν και τόσο, καθώς το κιβώτιο επιλέγει μόνο του την ιδανική σχέση μετάδοσης αναλόγως των συνθηκών οδήγησης και των απαιτήσεων του κάθε οδηγού!  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.